Zwangerschapyoga, Praktijk Estin, Den Bosch

Ervaringen van cursisten met zwangerschapsyoga
bij Praktijk Estín

Ervaringen zwangerschapsyoga

Met vertrouwen naar mijn bevalling toegewerkt

"Mijn eerste bevalling ging ik nuchter in, zonder al te veel voorbereidingen. Het resulteerde in een lange bevalling doordat ik helemaal verkrampte en ik niet wist niet hoe ik moest ademen en ontspannen.

Bij mijn tweede zwangerschap wist ik direct dat ik me nu beter wilde voorbereiden. Ik koos voor de individuele begeleiding bij Tineke en heb hier heel veel aan gehad. Door de combinatie van gesprekken en ontspanningsoefeningen kreeg ik vertrouwen in mezelf dat ik dit opnieuw kon. Tijdens de bevalling heb ik dit ook kunnen toepassen waardoor het een stuk beter is verlopen. Tineke, bedankt voor je fijne begeleiding en positieve bijdrage tijdens mijn zwangerschap!"
Groetjes, Myrthe


Ademhaling onder controle met oefeningen en gesprekken

"Wat heb ik veel gehad aan de zwangerschapsyoga bij Tineke. Ik had veel moeite met mijn ademhaling en was bang dat ik de controle over mijn ademhaling bij de bevalling zou verliezen. De groepslessen waren fijn en ontspannen en heel mooi om contact te maken met je ongeboren kindje.

Toch voelde ik dat ik iets miste. Ik wilde meer met mijn ademhaling bezig zijn. Ik heb het met Tineke besproken en samen hebben we besloten dat ik individueel verder zou gaan. De oefeningen en gesprekken met Tineke hebben mij echt geholpen, om mij bewust te worden van mijn ademhaling. Uiteindelijk heb ik een zware bevalling gehad, maar kon mijn ademhaling blijven controleren door alles wat ik geleerd heb bij Tineke. Tineke nogmaals bedankt voor alle goede zorgen!"
Liefs, Nicole van der Horst


Ook heel veel baat bij yoga na keizersnede

"Tijdens mijn 1e zwangerschap heb ik zwangerschapsyoga in de groep gedaan. Bij de tweede heb ik voor een paar individuele lessen gekozen om alles nog eens te herhalen. De individuele aandacht was erg fijn.

Helaas eindigde mijn tweede bevalling na een voorspoedig begin in een keizersnede. Tot mijn verrassing bleken de ademhalingstechnieken van de yogalessen erg nuttig tijdens het herstel en de (soms erg pijnlijke) eerste dagen. Denk bijvoorbeeld aan het gecontroleerd opstaan en/of omdraaien. Eigenlijk ook logisch; weeën doen ook zeer en een goede ademhalingstechniek kan dit zeker dragelijk maken, dus waarom niet bij andere pijnklachten? Dus ik zou yoga, ook bij een (geplande) keizersnede, iedereen aanraden!"
Linsey


Pijn toe kunnen laten en kunnen ontspannen

"Bij een bevalling is het belangrijk om pijn toe te kunnen laten, en te kunnen ontspannen. In de lessen van Tineke is dit een terugkerend thema en door de oefeningen geeft zij handvatten dit te kunnen doen. Beide zwangerschappen heb ik lessen gevolgd en heb mede daardoor twee keer een zeer voorspoedige bevalling gehad."

Groetjes, Laura


We waren een team!

"Nogmaals bedankt voor de fijne tijd tijdens de yogalessen. Het opzoeken van de pijngrens, het ervaren dat je kan doorademen waardoor de pijn dragelijk blijft en als afsluiting de partnerles maakten dat wij als team konden opereren tijdens de bevalling. Ons mooiste compliment: de artsen en verpleging die zeiden dat we zo'n goede samenwerking hadden dat ze niet in de gaten hadden dat ik pijn had. De eer komt voor een groot deel aan jou toe. Zonder jouw duidelijke uitleg en begeleiding was het een stuk zwaarder geweest.

Hopelijk tot de volgende zwangerschap."

Groetjes, Henriette


Partnerles ook erg nuttig!

"...ik heb er zeer veel aan gehad tijdens het opvangen van de ontsluitingsweeën. Ik ben een controlefreak en zag enorm op tegen de bevalling, maar moest juist yoga leren om los te laten. Ik heb geleerd dat je pijn niet kunt controleren, maar juist toelaten, want hierdoor vlot het bevallingsproces. Wat mij en mijn partner extra heeft geholpen, is het volgen van de partnerles. De les bestaat uit informatie rondom de bevalling en wat er met je lichaam gebeurt, maar jijzelf en je partner krijgen ook tools om het bevallingsproces zo goed mogelijk te doorlopen. Mijn partner volede zich hierdoor beter voorbereid en wist mij goed te ondersteunene tijdens de bevalling door de tips van Tineke. De tips die bij ons pasten, heeft hij eruit gepikt en hij had het niet beter kunnen doen! Binnen 3,5 uur had ik 8 cm ontsluiting dankzij de ademhalingsoefeningen die ik geleerd heb bij Tineke en de steun van mijn partner. Ik raad het iedereen aan! En partners, jullie dus ook!"

Groetjes, Anouk


Naar de pijn toe ademen

"...ons zoontje lag gedurende bijna de hele zwangerschap in stuit, met zijn voetjes onderin. Ik heb tijdens de poging tot draaien veel gehad aan de ademhaling die ik 'oefende' bij Tineke. Eigenlijk klinkt oefenen raar, want het voelde heel natuurlijk om naar de pijn toe te ademen en daarna weg te laten stromen bij een uitademing. Ik hoefde niet veel moeite te doen om terug te halen wat ik bij de yoga had gedaan. Omdat hij toch graag zo wilde blijven liggen, is hij met een keizersnede geboren. Tijdens de momenten waarop ik normaal gesproken waarschijnlijk was verkrampt van pijn, kon ik nu veel beter ontspannen. Ik heb dat vooral ervaren tijdens het zetten van de ruggeprik en bij alle bewegingen na de bevalling. Ik heb een natuurlijke bevalling dus helaas moeten missen, want Tineke had me echt het vertrouwen gegeven dat ook dat zou zijn gelukt, ondanks mijn aanvankelijke angst daarvoor. Sommige oefeningen en manieren van ademen gebruik ik nog steeds en denk dan nog geregeld terug aan de zwangerschapsyoga..."

Leontien


Perfecte combinatie van inspannen en ontspannen

"...de combinatie van inspannen en ontspannen is pe. Ik kijk erg positief terug op mijn bevallingrfect. Je leert een aantal oefeningen waardoor je uiteindelijk de pijn van de weeën beter kunt dragen. Tijdens de partnerles wordt je voorbereid op alle fasen van de bevalling. Dat was vooral voor mijn man, die er nog niet zoveel over gelezen had, erg nuttig. Door de partnerles zag ik de bevalling met nog meer vertrouwen tegemoet.

Dankzij de ademhaling die ik ervaren had in de les, was ik erg ontspannen tijdens de ontsluitingsfase en ook bij het persen heb ik nog vaak gedacht aan de aanwijzingen die Tineke in de lessen gaf. Ik kijk erg positief terug op mijn bevalling en dat is mede te danken aan de yoga."

Groetjes, Lonneke


Zwangerschapsyoga heeft zeker bijgedragen aan vlotte bevalling

"...de zwangerschapsyoga heeft mij geholpen bij de bevalling. Bij de oefeningen leer je om met je gedachten en je adem naar de plek te gaan waar het oncomfertabel voelt; je ademt als het ware door dat oncomfertabele gevoel heen. Hierdoor kon ik tijdens de bevalling de weeën goed over me heen laten komen. Ik kon ze er laten zijn en hun werk laten doen, zonder me er tegen te verzetten of er bang voor te zijn. In de beginfase van de bevalling heb ik tussen de weeën door ook nog de ontspanning weten te vinden. Ik ben ervan overtuigd dat dit alles bijgedragen heeft aan mijn vlotte bevalling...

Nogmaals erg bedankt voor je fijne begeleiding!"

Groetjes, Iris


Rustig kunnen blijven

"...de yoga heeft mijn geholpen om rustig te blijven tijdens de bevalling om zo de weeën op te vangen."

Groetjes, Karin


Door weeën heen ademen dankzij oefeningen

"de bevalling van onze dochter is ontzettend goed en voorspoedig verlopen mede dankzij de yoga-oefeningen! Door de oefeningen heb ik echt goed door de weeën kunnen 'heen ademen' waardoor deze goed hanteerbaar waren. Echt ontzettend fijn!...."

Groet, Susan


Ervaringen informatieve priveles met partner

Snelle bevalling en rust kunnen bewaren!

"Mijn vrouw heeft mij gevraagd of ik interesse had om mee naar de partnerles te gaan. Ik stond hier open voor, omdat ik graag wat meer handvaten wilde hebben om mijn vrouw tot steun te kunnen zijn tijdens de bevalling.

Tijdens de partnerles vond ik het prettig om de verschillende fases van de bevalling uitgelegd te krijgen. Dit gaf mij duidelijkheid en rust. Er werden veel facetten van ondersteuning tijdens de bevalling besproken, waar ik als echtgenoot aan bij kan dragen.

De bevalling is uiteindelijk snel (3 uur) en voorspoedig verlopen. Aangezien de fases zich snel opeenvolgend aandienden, heb ik dankzij de partnerles de rust en kalmte kunnen bewaren terwijl de verloskundige er nog niet was. Hier heeft mijn vrouw dan ook veel aangehad aangezien de verloskundige pas tijdens de laatste fase van de bevalling in beeld kwam. Het zorgen dat mijn vrouw voldoende water dronk, de rust en kalmte bewaren voor ons drieeen en mee helpen met het puffen tijdens de weeën en persweeën hebben geholpen om onze zoon Bend rustig geboren te laten worden. De verloskundige heeft ons alleen bij kunnen staan toen Bend geboren mocht worden, aangezien wij het eerder nog niet noodzakelijk vonden dat ze kwam. Al met al hebben wij drieeen de verschillende fases behalve de eindfase geheel alleen kunnen doorstaan door de yoga lessen en partnerschapsles. Tineke wij willen je hartelijk danken voor alles!!!"
Lieve groeten Tanja, Perry en Bend Vissers


Waardevolle tips voor actieve rol van de vader

"Op een prettige en mooie manier bezig zijn met je kindje en je lichaam. Een stukje bewustwording van een nieuw leventje en daarmee ook een nieuw leven voor jezelf en je partner. Zo hebben wij de individuele en partnersessies bij Tineke ervaren.

Ieder mens, ieder kindje, iedere zwangerschap en iedere bevalling is verschillend. Door alle mogelijke scenario's op een fijne manier te bespreken, konden wij de bevallingen van onze beide dochtertjes met vertrouwen tegemoet zien.

Waardevolle tips waar je tijdens de bevalling op terug kunt vallen en vooral ook de actieve rol van de vader, die zoveel kan betekenen tijdens het hele gebeuren, waren voor ons fijne en bruikbare elementen.

Terugkijkend op deze bijzondere gebeurtenissen is het van onschatbare waarde om te kunnen concluderen dat wij samen, als een team, in staat zijn geweest om op een fijne manier twee prachtige meisjes op de wereld te hebben gezet."
Groetjes, Bas en Martje


Vader ondersteunt het ongeboren kindje tijdens de bevalling

"Als aanstaande vader van 48 heb ik samen met mijn partner Nicole een partnergesprek gehad bij Tineke. Ik heb al twee keer eerder een bevalling meegemaakt maar het was voor mij heel waardevol en leuk om het partnergesprek mee te maken. Natuurlijk had ik een beetje ervaring als man bij de bevalling.

Toch heb ik bij Tineke weer nieuwe dingen gehoord die ik zeker heb meegenomen bij de bevalling. Met name het feit dat je er niet alleen bent om je partner te ondersteunen bij de bevalling, maar dat je er ook dan al bent voor je ongeboren kindje. Je kunt als vader je kindje al ondersteunen als het zich nog in de buik bevindt.

Ik besefte dat Jill best wat aanmoediging kon gebruiken bij het zware reisje van binnen naar buiten. Naast het kraambed van Nicole heb ik mijn best gedaan om er ook te zijn voor Jill. Haar in stilte gerust te stellen, te ondersteunen en aan te moedigen. Het voelt goed om er op deze manier te kunnen zijn voor zowel Jill als Nicole.

Uiteindelijk kwam er een lief meisje ter wereld en heb ik echt het gevoel gehad dat ik helemaal betrokken was bij de bevalling. Heel dicht bij Nicole en Jill! Dit maakt zo'n dag tot een van de drie mooiste dagen van mijn leven! Heel bijzonder!

Ik dank Tineke hartelijk voor haar ontspannen en betrokken manier van ondersteuning die ook voor mij als man heel waardevol is geweest. Ik raad andere mannen aan gewoon eens een keer gezellig mee te gaan naar Tineke. Het levert je kindje, je partner en ook jezelf als man veel op!"
Hartelijke groet, Marcel


Praktijk Estín Rosmalen T (073) 5219758 E tineke@praktijkestin.nl